.

Ez az oldal azért jött létre, hogy a Gandhi Gimnáziumban lezajlott vezetőség-váltással kapcsolatos véleményeknek széleskörű nyilvánosságot biztosítson.

Időközben a Gandhi Gimnázium új vezetősége az iskola hivatalos honlapjáról eltávolította mind a vendégkönyvet, mind pedig az igazgatóváltás - rájuk nézve terhelő - dokumentumait.

Az eltávolított vendégkönyv helyett mozgalmunk fórumoldala itt érhető el: http://gandhigimi.forumx.hu/

ENNEK A BLOGNAK MÁR TÖBB, MINT 28.000 LÁTOGATÓJA VOLT!

Hozzászólásokat olvasni és írni a bejegyzések alatti "MEGJEGYZÉS" linkre kattintva tudtok!

2009. október 24., szombat

Civil kontroll V.

13. Gidáné Orsós Erzsébet csupán a Gandhi Gimnázium felnőttoktatási tagozatán tart órákat a 2009/2010-es tanévben. A neve alatt futó tanórákat azonban nem tartja meg, helyette Farkas Mária oktat. Joggal merül fel mindenkiben a kérdés: mindkét tanár megkapja a fizetését a szóban forgó tanórákért? Milyen indokkal negligálja az esti tagozatos cigány kisebbségi népismeret órákat az igazgatónő?

14. Gidáné Orsós Erzsébet vezetése alatt nyelvi tisztogatás folyik a Gandhi Gimnáziumban. A cigány nemzetiségi nyelveket leszámítva kizárólag az angol és német nyelveket oktatják a Gandhiban.

Megszűnt a legsikeresebb idegen nyelv, a francia oktatása, melyből például a 10. évfolyamból 11 fő sikeres érettségit tett. A francia nyelvet végleg száműzik a Gandhiból: az érettségire sikeresen felkészítő nyelvtanárt kirúgták; valamint Gidáné most osztogatja szét - ingyen - az iskolai könyvtár francia nyelvű állományát.

Ugyanakkor az angol és német nyelv oktatásában is szándékosan levitték az oktatás színvonalát: az anyanyelvi oktatókat eltávolították, illetve nem engedik őket tanítani, a nyelvórákon még társtanárként sem vehetnek részt.

15. "Még mindig nem valósult meg EU-s pályázat a prominens Gandhi Gimnáziumban. A helyzet hamarosan változhat, hiszen az iskola elkészítette és beadta EU-s pályázatát. A Gandhi Gimnáziumnak nincsenek komoly pénzügyi nehézségei, mivel sok a diák és kisebbségi iskolaként további összegekre számíthat. A (nagyrészt roma) tanárok rendkívül motiváltak céljaik elérésében, nevezetesen a roma elitképzésben. Büszkék, hogy a végzett diákok 76% beiratkozott valamelyik magyar egyetemre. „Tanáraink többsége képzett a pályázatírásban. El is készült első EU-s pályázatunk romani és beás nyelveken írt tananyagok kiadásához. Reméljük, hogy ez év végéig elfogadásra kerül.” – magyarázta az igazgatónő."
forrás: http://amalipe.com/en/?nav=news&id=196

A cikkhez egy rövid megjegyzés:
A 76%-os továbbtanulási arány az előző vezetőség és a korábbi összetételű tantestület érdeme. A cikk szerint a jelenlegi vezetőség is büszke ezekre az eredményekre. Korábban Várnai Márton ex-kuratóriumi elnök ezeket az eredményeket a sajtó nyilvánossága előtt többször is tagadta, sőt az iskola "eredménytelenségét" nevezte meg Csovcsics Erika elmozdításának egyik fő okaként.

2009. október 22., csütörtök

Továbbra sem törvényes a működés

Korában már jeleztük, hogy a Gandhi Gimnázium új vezetősége - az igazgató helyettesek - nem a törvényi előírásoknak megfelelően lettek kinevezve, illetve egyikük a szükséges végzettséggel sem rendelkezik. (Gidáné Orsós Erzsébet, az új igazgató mindezidáig egyik visszásságot sem korrigálta.)

Ez természetesen nem meglepő, hiszen fölmerül a gyanú, hogy Gidáné maga sem rendelkezik a törvény által előírt végzettségekkel:

"A közoktatási vezető képzésen egy jóhírű oktatási jogász azt találta mondani, hogy az óvodapedagógus+pedagógia egyetemi diploma (még romológiával megfejelve sem) felel meg egy középiskola vezetési feltételeinek, hiszen nincs olyan alapszakja, mit ott taníthatna.
És az idevágó passzusok:

17. § (1) Ha e törvény másképp nem rendelkezik, nevelési-oktatási intézményben pedagógus-munkakörben az alkalmazható, aki az e törvényben meghatározott felsőfokú iskolai (egyetemi vagy főiskolai szintű) végzettséggel és szakképzettséggel rendelkezik. A megfelelő felsőfokú iskolai végzettségek és szakképzettségek a következők:

e) középiskolában a kilencedik évfolyamtól kezdődően a tantárgynak megfelelő szakos egyetemi szintű tanári, a művészetek, a testnevelés, a technika-gyakorlati foglalkozás tantárgyak esetén a tantárgynak megfelelő tanári;

18. § (1) Nevelési-oktatási intézményben az intézményvezetői megbízás feltétele:
a) az adott nevelési-oktatási intézményben pedagógus-munkakör betöltéséhez szükséges - a 17. § (1)-(2) bekezdésben felsorolt - felsőfokú iskolai végzettség és szakképzettség, továbbá pedagógus-szakvizsga, középiskolában - ha e törvény másképp nem rendelkezik - egyetemi szintű tanári végzettség és szakképzettség, továbbá pedagógus-szakvizsga;
Gondolom, ezzel a felkért független szakértő is tisztában volt. A jogász azzal egészítette ki, hogy akinek csak pedagógia szakos végzettsége van, napköziben lehet alkalmazni. "

(egy bejegyzés a gandhi.forumx.hu -ról)

2009. október 21., szerda

Nem éppen akadémiai, de székfoglaló

A fotó 2009. szeptember 22-én 10:42-kor készült. A portás feladatául kapta az intézmény igazgatónőjétől, hogy arra a helyre nem engedhet senkit sem parkolni. Hogy az épületen belülről a portás ezt a feladatot teljesíteni tudja, kirakott egy széket. Délután négyig ez a szék egy egész parkolóhelyet foglalt el.

A fotó 2009. szeptember 28-án 08:01-kor készült: Gidáné Orsós Erzsébet és Simon Dezső helye utasításra lefoglalva.

2009. október 2., péntek

Civil kontroll IV.

12. 2009.09.30-án a kollégákat egy értesítés várta az asztalon Gidáné Orsós Erzsébet aláírásával, bélyegző vagy pecsét nélkül, 2009. 09. 01-i dátummal, melyben arról értesítettek mindenkit, hogy a 2009/2010-es tanévben milyen járandóságok és pótlékok illetik. Ehhez azok a kollégák, akiknek az óraszáma felfelé módosult, megkapták a szerződésmódosításukat is, azonban azoké, akiké lefelé változott, erről jelzést mindössze ezen a nem hivatalos papíron kaptak. Ezt követően a pénztáros informált arról, hogy a szeptemberi bérét mindenki a módosított szerződés alapján kapja, amit, mint tudjuk, csak a munkavállaló és a munkáltató együttes beleegyezésével lehet módosítani. Ezek azonban Simon Dezső saját bevallása szerint benn vannak a fiókjában. A megfelelő jogi lépéseket megtettük.

A diákok petíciója, 2009, június 2.

A diákok petíciója, 2009, június 2.