.

Ez az oldal azért jött létre, hogy a Gandhi Gimnáziumban lezajlott vezetőség-váltással kapcsolatos véleményeknek széleskörű nyilvánosságot biztosítson.

Időközben a Gandhi Gimnázium új vezetősége az iskola hivatalos honlapjáról eltávolította mind a vendégkönyvet, mind pedig az igazgatóváltás - rájuk nézve terhelő - dokumentumait.

Az eltávolított vendégkönyv helyett mozgalmunk fórumoldala itt érhető el: http://gandhigimi.forumx.hu/

ENNEK A BLOGNAK MÁR TÖBB, MINT 28.000 LÁTOGATÓJA VOLT!

Hozzászólásokat olvasni és írni a bejegyzések alatti "MEGJEGYZÉS" linkre kattintva tudtok!

2009. május 26., kedd

Botrányszagú igazgatóválasztás a pécsi Gandhiban

(Cseri László, Új Dunántúli Napló, 2009. május 26.)

A tanári kar és a diákok zöme nem érti, miért nem a már tíz éve igazgatóként szerintük jól teljesítő Csovcsics Erikát választotta a Gandhi Közalapítvány kuratóriuma a jelöltek közül, hanem a csupán tavaly szeptember óta ott tanító Gidáné Orsós Erzsébetet.

A nevelőtestület az öt pályázó közül az igazgatónő szakmai programját 94,5, míg Gidánéét 19,2 százalékban támogatta, az összalkalmazotti értekezleten pedig az intézményvezető személyére leadott szavazatok tekintetében 86,5 százalék áll szemben a július elsejével az igazgatói székben ülő győztes 5,9 százalékával.

A fenntartó alapítvány kuratóriumának elnöke január óta Várnai Márton. Véleménye szerint a pályázat kiírása és lebonyolítása szabályosan zajlott. Mutatja a Somogy megyéből felkért független szakértő álláspontját: Gidáné pályázata minden szempontból kifogástalan, míg Csovcsics Erikáé csak részben elfogadható. Nincs meg ugyanis az egyetemi szakirányú végzettsége, így hiába van szociológusi egyetemi diplomája, az kevés.
Márpedig – érvel Várnai – a legfontosabb, hogy a törvényi szabályozásnak megfeleljen a pályázat. A tantestület véleménye is fontos, teszi hozzá, de nem kötelező figyelembe venni. Azt viszont tudni kell, magyarázza a kuratórium elnöke, hogy az egyik pályázó éppen azért mondott le a jelöltségről írásban, mert a tantestületi meghallgatásról kellemetlenek voltak a tapasztalatai.
Csovcsics Erika elismeri, valóban hiányzik az egyetemi szakirányú végzettsége, de fél év múlva megszerzi. Ám úgy véli, a fenntartónak nem feladata tevőleges szerepet játszania az iskolában. Márpedig a Várnai Márton tevékenységét a januári újjáalakulás óta a bizalmatlanság és a szakmai életbe történő beavatkozás lengi körül. Pontosan sohasem fogalmazta meg, mi a baj az intézménnyel, csak érzeteinek adott hangot. Az viszont a mai napig nem tudható, mi a kuratórium elnökének hatásköre. Az igazgatónő azt gondolja, nem feltétlenül szerencsés, ha a fenntartó szembe fordul a megrendelői-szolgáltatói körrel, vagyis a szülőkkel, a diákokkal és a tanári karral.

A Gandhi Közalapítvány kuratóriuma korábban Budapesten székelt. Az öt esztendőre megválasztott új elnök, Várnai Márton azonban úgy gondolta, hogy szerencsésebb lenne, ha Pécsett, az alapítvány fenntartása alatt működő székhelyen tevékenykedne. Ezért jegyezték be új székhelyül a pécsi Komjáth Aladár utca 5. számot, de miután Várnai úgy vélte, jobb a teljes függetlenség, a Kórház téren, az OTP épületében vásároltak egy hamarosan beinduló irodát, amely felszerelve nettó 11 milliójába került a kuratóriumnak. Ott egy főállású titkárra is szükség lesz, mondja az
elnök.

Az év elején Harkányban egy háromnapos tréninget szerveztek a kuratórium tagjai részére. Ennek az volt az oka, hogy mint kiderült, a kuratóriumnak korábban nem volt stratégiája, e nélkül pedig aggályos jól működtetni egy szervezetet.

(Az eredeti cikk itt olvasható.)

13 megjegyzés:

  1. Minden napra egy tojás2009. május 29. 7:20

    Minden napra egy tojás!

    Mára kettő, mert tegnap nem tudtam ide beírni.

    1. Az egyik első személyes találkozón (még az új összetételű kuratórium első ülését megelőzően) a kuratórium elnöke közli az igazgatónővel, hogy „az alapítók az ő és a kollégiumvezető fejét akarják”.
    2. Ugyanezen a találkozón az elnök szóvá teszi, hogy „mit keres egy német” a vezetésben.

    VálaszTörlés
  2. Ma kuratóriumi ülés lesz Budapesten. Ezzel kapcsolatosan 3 érdekesség:
    1. A még hivatalban lévő igazgatót nem hívták meg az ülésre (ez egyébként szokássá vált VM elnökké válása óta, holott előtte évekig természetes volt az igazgató jelenléte az üléseken).
    2. A már megválasztott, de hivatalba még nem lépett GOE viszont meghívást kapott. Gondolom, ma utasítják a "központból", hogy mit gondoljon a "sajnálatos eseményekről".
    3. Szintén Budapestre utazik SD alelnök és gazdasági vezető, hogy kurátortársaival együtt elfogadja az általa készített beszámolót...

    VálaszTörlés
  3. A kuratórium ülései nyilvánosak!

    De miért Pesten van? Az alapitvány hivatalos székhelye Pécs, és az új iroda is Pécsen van.

    Nemcsak Gidáné megy Pestre, hogy Várnai madzagon rángassa, hanem az is ott lesz, aki Várnait rángatja.

    VálaszTörlés
  4. Minden napra egy tojás...2009. május 29. 13:41

    "A hétvégére és az ünnepre való tekintettel ma három tojást adok, előre:

    1. Az elnök megkérdezi az egyik tanárt, hogy kötelező-e német nyelvet oktatni a gimnáziumban.

    2. Az elnök egy alkalommal megkérdezi az igazgatónőt, hogy miért nincs roma a vezetésben. Az igazgatónő azt válaszolja, hogy egykori, pillanatnyilag még nem elég gyakorlattal rendelkező tanítványokból kívánja kinevelni az utánpótlást, vezetői gyakornokság intézményét tervezi bevezetni. Néven nevez egy fiatal munkatársat, mint lehetséges jövőbeni kollégiumvezetőt. Az elnök erre a következőképpen reagál: „De hát az oláh cigány!”

    3. A tantestületnek a kuratóriumhoz eljuttatott, a kuratórium jogosítványait firtató levelét az elnök provokációnak minősíti, a kuratóriumi ülésen „fegyelmit” akar adatni az igazgatónőnek."

    VálaszTörlés
  5. Cseri cikkének utolsó bekezdésére reagálnék. Az említett, 1 millió körüli költségvetésű harkányi tréning azonban nem járt sikerrel. Simon Dezső és Várnai Márton óvatlan és őszinte kijelentései szerint NEM született meg az a stratégia, amely mentén a kuratórium a jövőbeli munkáját végig vinné.
    Akkor kérdem én:
    Mit csináltak ott ennyi pénzért?
    Azt követően mi alapján is választottak igazgatót?

    Erre nagyon kíváncsi lennék!!!

    VálaszTörlés
  6. Egyébként Simon Dezső ha jól értesültem, éppen táppénzen van, akkor miért is jár kuratóriumi ülésre épp Budapestre?

    Tűztől távolról is bűzlik ez nekem!

    VálaszTörlés
  7. Minden napra egy tojás2009. június 2. 10:22

    Az elnök több alkalommal hosszú listákban kér különböző adatokat, információkat az igazgatónőtől. (A kuratórium ilyen jellegű jogosítványai, valamint az intézményvezetés ebből eredő esetleges kötelezettségei továbbra is tisztázatlanok.) Az egyik ilyen kéréslistát késve teljesítő ogazgatónőnek az iskolatitkárral (aki egyidejűleg a kuratóriumi titkári teendőkkel is meg van bízva) kíván "fegyelmit" adatni.

    VálaszTörlés
  8. Balogh Krisztina2009. június 2. 13:22

    Üdvözlök Mindenkit, aki erre a fórumra ír!
    Én a Gandhi Gimnáziumból írok, egy diák vagyok.
    Az elmúlt hetekben én és az egyik évfolyam társam szerveztük meg ezt a sztrájkot, ami ma, azaz kedden létrejöhetett a Gandhiban. A sztrájk rendben zajlott, volt sajtó bőven, nem győztünk interjúkat adni....

    A petíciót elfogjuk juttatni az elnök úrnak, és majd tudósítok az eredményről!

    Őszinte tisztelettel: Balogh Krisztina 10.c osztály

    VálaszTörlés
  9. Minden napra egy tojás2009. június 4. 11:18

    Mára kettő, mer' tegnap elfeledtem...

    7. Az elnök egy kuratóriumi ülésen elpanaszolja, hogy a Gimnázium alkalmazottai nem az őt megillető tisztelettel viseltetnek iránta. (A gimnázium több alkalmazottja ugyanakkor arról panaszkodik egymásnak és az intézményvezetésnek, hogy az elnök nem köszön, nem fogadja a köszönést, sok esetben még hölgyekét sem.) Ugyanezen az ülésen azt kéri az igazgatónőtől, hogy az „elnök úr” megszólítással illesse őt, s ne a keresztnevén szólítsa.
    8. A kuratórium elnöke bejelenti, hogy jó néven venné, ha rendszeresen meghívást kapna a vezetőségi megbeszélésekre. Ez az igénye később visszaköszön az egyik pályázó pályázatában.

    VálaszTörlés
  10. Balogh Krisztina2009. június 4. 11:37

    Kedves Mindenki!!

    A kuratóriumnak szánt peticiot a mai nap folyamán el lehet majd érni a Gandhi Gimnázium honlapján... :gandhi.dravanet.hu
    Az Igazgatói pályázatok fülecske alatt lesz majd meglelhető.

    Üdv.: Balogh Krisztina

    VálaszTörlés
  11. Minden napra egy tojás2009. június 5. 15:18

    Mára és a hétvégére összesen 3 tojás:

    9. Az igazgatónőhöz eljut az információ, hogy a kuratóriumból közvetlen felkérés érkezett az egyik pályázóhoz, pályázza meg az igazgatói állást. A megkérdezett kurátorok ezt tagadják. Az alkalmazottak előtti személyes meghallgatás során a szóban forgó pályázó elmondja, hogy „felkérést” kapott az igazgatói pályázat benyújtására. Kérdésre válaszolva elmondja, hogy e felkérés „alapítóktól és kurátoroktól” érkezett.

    10. Pécsen és Budapesten is elterjed a híre annak, hogy a jelenlegi igazgató nem kíván pályázni, hogy Budapestre költözik. Pécsen különböző fórumokon az állítólagos leendő vezetés egyes tagjainak a neve is kering (pl. az egyetem Romológia Tanszékén).

    11. Az elnök levélbe foglal két kuratóriumi határozatot. Ugyanezen levél végén olvasható még felszólítása, hogy minden iskolai eseményre, rendezvényre, programra, ünnepre kapjon meghívást, s ezen alkalmakkor az igazgatónő tájékoztassa a jelenlévőket a közalapítvány létéről. Nem derül ki, hogy e felszólítása mögött szintén kuratóriumi határozat áll, vagy egyéni kezdeményezése-e.

    VálaszTörlés
  12. Minden napra egy tojás2009. június 8. 11:10

    Csak azért sietek, hogy még a tanév vége előtt olvashassák a Gandhi diákjai és alkalmazottai:

    12. A fent említett két határozat közül az egyik arról szól, hogy az igazgatónő „nyugtassa meg” a tantestületet és a többi alkalmazottat. Az igazgatónő a kérés teljesítése végett alkalmazotti értekezletet hív össze, melyen ismerteti a határozatokat (sőt, projektorral ki is vetíti a levelet), megnyugtatja az alkalmazottakat, és mindenkit normális munkavégzésre kér. Az értekezleten szóba kerül, hogy bizonyos, a vezetőségváltással kapcsolatos információk, ígéretek szivárognak ki a diákokhoz. Az értekezlet végén a másik belső pályázó az igazgatónőnél „kikéri magának a rágalmazásokat”, noha név szerint egyik pályázó sem kapott említést az értekezleten. Ezt követően a pályázó a diákok és az alkalmazottak szeme láttára, a kollégiumi aulában, hevesen gesztikulálva kommunikál a kuratóriumi elnökkel.
    Ezen az alkalmazotti értekezleten is szóba kerül, hogy az elnök nem érzi a kellő tiszteletet az alkalmazottak részéről. Az alkalmazottak sorban panaszolják (szóban és írásban) a már említett jelenséget, ti. hogy az elnök nem köszön (vissza).

    13. Az elnök meghívatja magát az ún. „Roma tartalmak munkaközösség” egyik összejövetelére, melyen a Roma Világnap megszervezése a téma. Érdeklődik a rendelkezésre álló pénzösszeg iránt. Az alkalmazottak közlik vele, hogy az általuk megtervezendő programhoz kell majd költségvetést is rendelniük, melyet az intézményvezetés fogad majd el. Az elnök véleménye szerint a helyes út az lenne, ha előre lehetne tudni, mennyi pénz áll rendelkezésre, s a szerint szerveznék a programot.

    14. A kollégiumvezetővel történt egyeztetés után az egyik alkalmazott az ebédlőben tájékoztatja az elnököt arról, hogy érdeklődés (=kevés jelentkező) híján valószínűleg elmarad egy hétvégére tervezett program, mivel a szabályok szerint (gazdaságossági okból) csak bizonyos létszám fölött működik a kollégium. Az elnök reakciója: „Akkor meg kell változtatni a szabályokat!”

    15. Az elnök (egy esetben egy másik kurátorral együtt) alkalmazottakat keres meg, hív el titokban külön találkozókra, kérdéseket tesz fel az iskola és a kollégium működését, illetve konkrét személyeket illetően.

    16. Az egyik ilyen találkozóról a kikérdezett alkalmazott (önként) beszámol az igazgatónőnek. Az igazgatónő egy következő alkalommal szóba hozza ezt az elnöknek. Az elnök néhány hét múlva felháborodva kéri számon az alkalmazottól, hogy miért árulta el beszélgetésüket az igazgatónőnek, és követeli, hogy az alkalmazott kérjen bocsánatot tőle és a másik kurátortól.

    VálaszTörlés

A megjegyzéseket előzetesen nem moderáljuk.

Nick-nevet a "profil kijelölése" gördülősávban a "név/URL" linkre kattintva tudtok írni.

Az URL kitöltése nem kötelező.


A diákok petíciója, 2009, június 2.

A diákok petíciója, 2009, június 2.