.

Ez az oldal azért jött létre, hogy a Gandhi Gimnáziumban lezajlott vezetőség-váltással kapcsolatos véleményeknek széleskörű nyilvánosságot biztosítson.

Időközben a Gandhi Gimnázium új vezetősége az iskola hivatalos honlapjáról eltávolította mind a vendégkönyvet, mind pedig az igazgatóváltás - rájuk nézve terhelő - dokumentumait.

Az eltávolított vendégkönyv helyett mozgalmunk fórumoldala itt érhető el: http://gandhigimi.forumx.hu/

ENNEK A BLOGNAK MÁR TÖBB, MINT 28.000 LÁTOGATÓJA VOLT!

Hozzászólásokat olvasni és írni a bejegyzések alatti "MEGJEGYZÉS" linkre kattintva tudtok!

2009. november 25., szerda

Tudomásunkra jutott...

Tudomást szereztünk az alábbi rendezvényről, melyre a szervezők elmulasztották meghívni a Gandhi Gimnáziumot létrehozó és elindító korábbi munkatársakat, valamint a június 26-án törvényesen megválasztott kuratórium tagjait:

"Tisztelt Barátunk!

A Gandhi Közalapítvány nevében köszöntöm Önt.

A Gandhi Közalapítvány fenntartásában Pécsett működő Gandhi Közalapítványi Gimnázium és Kollégium életében igen jelentős változások történtek az elmúlt időszakban úgy szervezeti, mint pedagógiai vonatkozásban.
Mindez meglehetősen – s méltánytalanul, igazságtalan torzításban – kedvezőtlen színben jelent meg a médiában, s így formálta a közvéleményt is. Ez sajnos az intézmény perspektívájára, jövőjére is árnyékot vetett.
Elérkeztünk ahhoz a ponthoz, amikor tovább már nem halogatható a szükséges megoldás. Az intézmény nyugodt működése és tekintélye visszaszerzése érdekében meg kell hozni azokat a felelősségteljes döntéseket, amelyekhez tisztelettel kérném a segítségét, részvételét a közös gondolkodásban.

Szeretettel meghívom a 2009. november 25-én Budapesten 18.00 órakor, majd 2009.november 26-án 17.00 órakor kezdődő eszmecserére


Helyszín: Budapest. türelmét kérem, pontos címről később küldök információt ezúton.
Az eseményre más – Önhöz hasonlóan – kiemelkedő roma/cigány/nem roma közvélemény-formáló és közgondolkodó vendéget is várunk, akiknek a véleményére, állásfoglalására ugyancsak számítunk.

A remélhetően hosszas és egész biztosan rendkívül tartalmas esti beszélgetés időtartamára való tekintettel kérem, számítson a kései befejezésre. Tájékoztatom, arról is, hogy az estet a következő napon a késő délutáni órákban, kibővített körben további érintett személyekkel folytatjuk.

Kedves Barátunk!

Kérem, szíves visszajelzését a két estét betöltő közös program elfogadásáról.

Kitüntető részvételére, aktív közreműködésére, segítségére számítok, számítunk.

Tisztelettel:

Várnai Márton
a Gandhi Közalapítvány Kuratórium elnöke sk. "

Várnai Márton újabb csúsztatásai

Cikk a mai Dunántúli Naplóban:
http://www.dunantulinaplo.hu/index.php?apps=cikk&d=2009-11-24&r=1&c=767720

(Várnai Márton) „Úgy gondolja, hogy az alapítóknak tagok delegálásával vissza kellene állítaniuk a kuratórium működőképességét, mert e nélkül a grémium nemcsak a gimnázium költségvetéséről, hanem megszűnés esetén a vagyon átruházásáról sem tudna dönteni. Az eredetileg kilencfős kuratórium ugyanis a kilépések miatt négyfősre csökkent.”

Én meg úgy gondolom, hogy az alapítók delegáltak tagokat, egészen pontosan hatot (lásd korábbi bejegyzésünket.)

Várnai egészen biztosan emlékszik erre, hiszen ott volt, sőt ő szervezte e második alapítói közgyűlést, szándékai szerint az első ellensúlyozására, melyre (Simon Dezsővel egyetemben) nem volt mersze eljönni.


„A 2009. június 26-i alapítói közgyűlés az új kuratóriumba a következő személyeket választotta be:

elnök:
Pálmainé dr. Orsós Anna, adjunktus (PTE Romológia tanszék), az MTA munkatársa, a Gandhi Gimnázium egyik létrehozója, korábbi tanára

alelnök:
Labodáné Lakatos Szilvia, egyetemi tanársegéd (PTE Romológia tanszék), a Khetanipe Egyesület elnöke, korábban a Gandhi Gimnázium tanára

tagok:

Orsós Julianna, egyetemi hallgató (PTE BTK német-történelem), a Gandhi Gimnázium egykori diákja, a Gandhi Gimnázium "delegáltja". (A Gandhi Gimnázium hivatalosan nem delegál tagot a kuratóriumba, azonban a Gimnázium jelenlegi diáksága és tantestülete előzetesen bizalmat szavazott Orsós Julinak, akit hivatalos formában az alapaítók jelöltek és választottak be a kuratóriumba.)

Berényi László, A Somogy Megyei Területi Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke

Derdák Tibor, szociológus, a Gandhi Gimnázium egyik létrehozója és korábbi munkatársa

Vörös István, tanár, a Gandhi Gimnázium egyik létrehozója és korábbi tanára

A hat választott tag mellé további három főt delegál a Miniszterelnöki Hivatal, az Oktatási és Kulturális Minisztérium valamint az Országos Cigány Önkormányzat. Az ő személyük még nem ismert.”

Továbbá:

Várnai szerint „az alapítók és a kuratórium tagjai közötti feszültség befolyásolja az iskolában folyó szakmai munkát.”

Ismét súlyos tévedés: nem az alapítók és a kuratórium tagjai közötti feszültség befolyásolja az iskolában folyó szakmai munkát (azt sokkal inkább befolyásolhatja a vezetőség inkompetenciája, érdektelensége, „vezetési stílusa”, valamint a mindezek által teremtett hangulat diákok és alkalmazottak körében), hanem a közalapítvány s ezáltal a Gimnázium további sorsát befolyásolja az a két alapító (ill. alapító szervezetet képviselő személy), név szerint Varga Ilona és Konrád Imre, akik a mai napig nem voltak hajlandók aláírásukkal szentesíteni a június 26-i döntést, melynek meghozatalakor mindketten személyesen jelen voltak.

Végül:

Felháborítónak tartom, hogy mindezen hazugságokat egy olyan sajtótájékoztatón adják elő hármasban (Várnai, Simon, Gidáné), amelyen illusztrációnak használják Bogdán Jánosnak egy kb. derékmagasságban (tehát ülve az ő fejmagasságukban, hogy a fotón jól látható legyen) a falon elhelyezett képét:

http://www.pecsma.hu/helyi/2009/11/20/gandhi-varnai-tamogatja-az-alapitvany-megszuneset/

Azok, akik körül-belül fél éve (de valószínűleg régebb óta) aljas módszerekkel dolgoztak Csovcsics Erika eltávolításán, most pedig teljesen más irányba viszik a „barátjuk”, „mesterük” által (is) megálmodott és létrehozott gimnáziumot.

E más irányról, a jelenlegi hangulatról, a beígért „színvonal-emelésről”, a vezetőség „gyermekközpontúságáról” meg lehet kérdezni mind a diákokat, mind a pedagógusokat. Biztosan sokan elmondanák véleményüket – név nélkül, hiszen a hangulat egyik alkotóeleme a félelem...


Erdész Szilvia
Gergály Anikó
Kalányos István
Karsai Richárd
Labancz Judit
Mánfai Alice
Ormándlaky Dalma
Szabó Kata
Sárics Tamás
Scheich Eszter

2009. november 20., péntek

Hogy is áll a Gandhi Gimnázium a végzettségek tekintetében?

(összefoglaló)

2009. július első napján a gimnázium frissen kezdő vezetősége elbocsátott 3 főt arra hivatkozva, hogy nem rendelkeznek a kívánt iskolai végzettségekkel.

2009. augusztus 26-án ismét kényszeres elbocsáthatnékjuk volt: ezúttal 2 főnek adtak útilaput, hozzáteendő: mindkettő rendelkezett a megfelelő oklevelekkel.

A két dátum közti időben, ill. az augusztusit követően többen, mintegy 15 fő hagyta el az iskola kötelékét, ki ilyen, ki olyan indokkal.

A jelenlegi állás szerint a Gandhi Gimnáziumban van:

· 1 db óvónő – igazgatói szerepben

· 1 db tanítónő – igazgatóhelyettesi szerepben

· 1db gazdasági vezető – a másik, a hivatalos mellett, miért is van belőle kettő?

· tanár1 – hiányzó diplomával, minőséget biztosítva

· tanár2 – főiskolai szakokkal

· tanár3 – hiányzó diplomával

· tanár4 – hiányzó diplomával

· tanár5 – hiányzó diplomával

· tanár 6 – hiányzó diplomával

· tanár7 – hiányzó diplomával

· nevelő1 – tanítói diplomával

· nevelő2 – szociális munkás végzettséggel

· nevelő3 – hiányzó diplomával

· nevelő 4 – hiányzó diplomával

· nevelő 5 - hiányzó diplomával

· szociális munkás - hiányzó diplomával

Mindösszesen: 16 fő nem rendelkezik a kívánatos, oly sokat emlegetett megfelelő végzettséggel…

A diákok petíciója, 2009, június 2.

A diákok petíciója, 2009, június 2.