.

Ez az oldal azért jött létre, hogy a Gandhi Gimnáziumban lezajlott vezetőség-váltással kapcsolatos véleményeknek széleskörű nyilvánosságot biztosítson.

Időközben a Gandhi Gimnázium új vezetősége az iskola hivatalos honlapjáról eltávolította mind a vendégkönyvet, mind pedig az igazgatóváltás - rájuk nézve terhelő - dokumentumait.

Az eltávolított vendégkönyv helyett mozgalmunk fórumoldala itt érhető el: http://gandhigimi.forumx.hu/

ENNEK A BLOGNAK MÁR TÖBB, MINT 28.000 LÁTOGATÓJA VOLT!

Hozzászólásokat olvasni és írni a bejegyzések alatti "MEGJEGYZÉS" linkre kattintva tudtok!

2009. július 2., csütörtök

Nem "cigánymese" - csak Gidáné története

Hosszú hallgatás után megszólalt végre Gidáné Orsós Erszsébet is, a Gandhi Gimnázium jelenlegi - valószínűsíthetően törvénytelenül kinevezett - igazgatója. Sajnos Várnai Mártonhoz és Simon Dezsőhöz hasonlóan Gidáné is eltér a tényektől. A Gidánéval készült interjú "Cigánymese" címmel a RomNet hírportálon jelent meg, és ide kattintva olvasható. Az alábbiakban néhány észrevételt közlünk Gidáné nyilatkozatával kapcsolatban.

********************************************************

1. Gidáné "rágalmazást" említ a riportban, de sajnos semmi közelebbit nem árul el, nem tudjuk meg milyen rágalmak is érhették őt. Az ügy során a személyével kapcsolatban általában két dolog szokott felmerülni, de egyik sem tartozik a "rágalom" kategóriába:
- Sokan kétségbe vonják Gidáné szakmai alkalmasságát. Ezek nem rágalmak hanem vélemények. A kettőt illik tudni megkülönböztetni, főleg ha valaki vezető állásra vágyik.
- Sokan törvénytelennek tekintik az ő igazgatói kinevezését. Ezek szintén csak vélemények - egyelőre. Ez ügyben ugyanis három ügyészségi vizsgálat is zajlik, és nem mellékes tény, hogy egyiket a közalapítvány felügyelő bizotttsága kezdeményezte, hivatalból.

2. "A sztrájkkal kapcsolatosan úgy látom, hogy a gyerekeket manipulálták, ami utóbb be is bizonyosodott, ugyanis a tegnapi alapítók gyűlésén egy volt Gandhi-s diák bevallotta, hogy a Gandhi Gimnázium honlapján futó vendégkönyvben bujtotta fel a fiatalokat arra, hogy a sztrájk eszközét vessék be a korábbi igazgató mellett. "- mondja Gidáné.

Nos ez a valóságban nem egészen így hangzott el. A volt Gandhi-s diák azt mondta, hogy "nem a tanárok manipulálták a diákokat, ő ugyan mint volt diák a vendégkönyvben valóban sztrájkra bíztatta a diákokat, de a tantestület részéről nem volt semmilyen manipuláció vagy nyomás a diákság irányába". És a teljeség kedvérért tegyük hozzá azt is, hogy a sztrájkot valójában megszervező 4 fős diák-sztrájkbizottság teljes mértékben a diákság akciójának tekinti a sztrájkot, illetve petíciót, amit a kuratórium azóta sem vett át.

Volt azonban presszió a sztrájkot ellenző néhány tanár részéről, akik megtiltották osztályuknak hogy a sztrájkhoz csatlakozzanak, a végzősöket pedig az érettségi kimentelével zsarolták meg. Ez utóbbiról illetve a szülők telefonos "megkereséséről" a jún. 20-i alapítói közgyűlés hivatalos jegyzőkönyvében is lehet olvasni (lásd: a jún. 23. alsó bejegyzést).

3. Gidáné megemlíti, hogy a kb. 250 diákból -(mint "igazgató" miért is nem tudja a pontos számot?)- mindössze 70 fő vett részt a sztrájkon. Nos a fenti tények ismeretében ez egyáltalán nem kevés.

És említsük meg azt is, hogy a Diák Önkormányzat, akárcsak a Szülői Tanács egyértelműen Csovcsics Erika pályázatát támogatta Gidánééval szemben. Az alkalmazotti közösség 86%-a is Csovcsics Erikára szavazott, míg Gidáné támogatottsága nem érte el a 6%-ot. Tegyük hozzá: Gidánét a mai napig is mindösszesen csak néhány ember támogatja - a diákok, szülők, tanárok, nevelők és más alkalmazottak közül.

4. A Gandhi Gimnázium honlapján megtekinthetőek az igazgatói pályázatok, tanulságos Gidánéét elolvasni. Nem csak a kisebb helyesírási hibák és a tévesen használt idegen szavak tanulságosak, hanem az is, hogy a beadott pályázatban nem szerepel mindaz, amit a RomNetnek nyilatkozik.

Nem szerepel a pályázatában semmilyen olyan pályaorientációs tevékenység, amely azt célozná meg, hogy a Gandhiból ne csak a bölcsész karra felvételizzenek, hanem pl. jogi, közgazdasági és orvosi karokra is.

Nyilatkozatában Gidáné fontosnak tartja az iskola nemzetiségi jellegének erősítését is, de sajnos a pályázata e tekintetben is szűkszavú: mindössze hat (!) mondat erejéig tér ki rá, minden konkrétum nélkül.

Gidáné programjának szóbeli bemutatása még szűkszavúbbra sikerült. A pályázat kapcsán a feltett kérdések hetven százalékára (!) "erre inkább nem válaszolok" volt a válasz. Gidáné nem úgy mutatkozott be, mint aki tudja mit akar. És ami nagyobb baj, azóta sem derült ki hogy mit is akar tenni az iskola élén.

5. Gidáné úgy nyilatkozik, hogy a kuratórium törvénytelenségeiről csak később értesült. Ez minden bizonnyal így van, és ezért talán nem is hibáztatható. (Bár ha érdekelné a Gandhi sorsa, akkor minden bizonnyal követte volna a kuratórium körül zajló eseményeket is, és akkor talán ő is másokkal egyidőben értesül ezekről...)

Az alapítói közgyűlés azonban határozottan felkérte Gidánét, hogy az ügyészség hivatalos döntéséig ne foglalja el az igazgatói pozíciót. Mindössze két-három hétről lett volna szó. Gidáné azonban szembe ment az alapítói akarattal, és július 1-vel hivatalba lépett. Semmibe venni az alapítói szándékot - igen, persze jogszerű - de nem tisztességes dolog.

6. "Olyan ez a történet, mint egy cigánymese." - fejezi be Gidáné a nyilatkozatát.

Jerzha!
Najtu chachimo, kadi naj paramicha romani.
Kado feri tye dilimesko pecipe silo.
Tyo dilimo - tyo bibaxtalimo-j.
(Erzsi!
Nincs igazad, ez nem cigány mese.
Ez csak a te butaságod története.
A te butaságod - a te boldogtalanságod/szerencsétlenséged.)
/szél/

7 megjegyzés:

  1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  2. nem tudom olvastatok-e az igazgati palyazatokat?majd ha mar megtettetek akkor utana lehet velemenyezni, hogy ki a buta?????
    ne haragudj szel de valahogy a stilusoddal egy kissebb problema akad minden hozzaszolasodnal.

    VálaszTörlés
  3. lissnek!

    Olvastuk a pályázatokat. Ezért alakult ki ez a vélemény a (nagy) többségben. Te a gyermeke vagy, érthető, hogy elfogult vagy. De kérlek gondolkodj már a szőke fejeddel egy kicsit!

    VálaszTörlés
  4. Csoki a 12/b mér fegyelmire megy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Csütörtökön 3kor.
    Nevetséges

    VálaszTörlés
  5. Nekem az a véleményem, hogy a Gandhi Gimnázium akkor lesz ismét virágzó, vidám iskola:
    Ha az igazgatói székbe: Csovcsics Erika az Igazgató helyettes posztra Dalma néni
    és a szaktantárgyak oktatására a régi tanárok kerülnek vissza
    Pl: Magyar I Látkóczki Andrea Jánosi Mónika
    Labancz Judit
    A legjobb tanárok mentek el azért, mert egy ember kitúrta azt az illetőt, akinek élettársa alapította meg az iskolát!
    Számít a végzettség persze, de az Erika néninek nagyobb tehetsége volt az igazgatáshoz megfelelő végzettség nélkül, mint a jelenlegi igazgatónak, akinek végzettsége van (papíron) de tudásban nincs meg!
    Egy volt Gandhis Diák: Kuti Ferenc

    VálaszTörlés
  6. Ricsi bá is jobban alkotott a kollégium élén, mint a Tibi bá!
    ezzel nem a jelenlegi koleszvezetőnek a munkáját írom le.... de azért a különbség elég nagy
    Na de mindegy! Az is milyen dolog, hogy nagyjából nem lehet a régi Gandhisoknak csak azért bemenni az iskolába, hogy régi tanáraikkal, diáktársaikkal vagy akár egyéb ismerőseivel beszélhessen, találkozhasson!
    Az is milyen, hogy csak azért kapnak fegyelmit régi dolgozók, vagy jelenlegi diákok, mert iskolán kívül vagy Erika nénivel vagy más (napjainkban nem ott dolgozóval) beszél, vagy kapcsolatot tart!
    A jelenlegi igazgatónak az a legfőbb célja: hogy teljesen kitörölje az Erika nénit a Gandhi történetéből és egyúttal a diákok szívéből!
    Bevezette a Gidáné dinasztiát.. teljesen elromásítsa az iskolát
    És akkor a Romák panaszkodnak a nem roma származásúak felé: diszkrimináció!!!
    És a Gidáné mit csinál a nem roma származásúakkal szemben: Diszkriminál...
    Takarodj Gidáné onnan! Nem oda való vagy!
    Alapíts magadnak egy saját iskolát, és ne a más munkáját vedd át és alakítod át, azaz tönkre teszed!
    Milyen jogon... neked is a pénz ami lényeg, nem az hogy mi lesz a diákokkal!
    Mert ha érdekelne hogy mi lesz a diákokkal, akkor lemondtál volna a posztról az Erika néni javára!
    De te a magas fizetést láttad meg e dolog hátra mögött!
    Ennyit rólad!

    Kuti Ferenc
    Bátran merem véleményemet vállalni

    VálaszTörlés
  7. Hála a Jó Istennek elhúzott!!

    VálaszTörlés

A megjegyzéseket előzetesen nem moderáljuk.

Nick-nevet a "profil kijelölése" gördülősávban a "név/URL" linkre kattintva tudtok írni.

Az URL kitöltése nem kötelező.


A diákok petíciója, 2009, június 2.

A diákok petíciója, 2009, június 2.