.

Ez az oldal azért jött létre, hogy a Gandhi Gimnáziumban lezajlott vezetőség-váltással kapcsolatos véleményeknek széleskörű nyilvánosságot biztosítson.

Időközben a Gandhi Gimnázium új vezetősége az iskola hivatalos honlapjáról eltávolította mind a vendégkönyvet, mind pedig az igazgatóváltás - rájuk nézve terhelő - dokumentumait.

Az eltávolított vendégkönyv helyett mozgalmunk fórumoldala itt érhető el: http://gandhigimi.forumx.hu/

ENNEK A BLOGNAK MÁR TÖBB, MINT 28.000 LÁTOGATÓJA VOLT!

Hozzászólásokat olvasni és írni a bejegyzések alatti "MEGJEGYZÉS" linkre kattintva tudtok!

2009. július 25., szombat

"Kemény döntések, elbocsátások a Gandhiban"

Cseri László írását (Dunántúli Napló, 2009. július 23.) teljes terjedelmében közöljük:

„Az elmúlt hetek, hónapok eseményei úgy gondolom a Gandhi belügye, ezért mostantól az a kérésem, hogy senki se nyilatkozzon, mert én szeretném artikulálni a belső hangulatot és a történéseket!” – idézik a Gandhi Gimnázium tanulói az általuk létrehozott új internetes fórum oldalán az új igazgatót, Gidáné Orsós Erzsébetet, aki az első tantestületi ülésen mondott beszédet.

Gidáné Orsós Erzsébet azonban lapunk megkeresésére kijelentette: nyári szünet van, inkább szeptemberben artikulálná az iskolában történteket, és letette a telefont. Pedig a szünet ellenére zajlik az élet intézményben. Az egyik első teendője az volt, hogy megszüntette az iskola honlapján eddig működő „vendégkönyvet”, így a diákok kénytelenek voltak új, független fórumot létrehozni a neten, az üggyel egy külön blog is foglalkozik. Az igazgató már július elsején felmondott Karin Adamik igazgatóhelyettesnek és két tanárnak – nekik nem volt meg az álláshoz szükséges pedagógiai végzettségük.

Erdész Szilvia az utolsó évét kezdi az idén az egyetem szociálpolitikai tanszékén. Öt éve tanít a Gandhiban, egy osztályt már végigvitt, most úgy tették ki, mondja, hogy semmilyen lehetőséget nem ajánlottak számára. Vele együtt több tanárnak sem ajánlott semmit az új igazgató, teszi hozzá Szilvia, elképzelhető tehát, hogy ők még a nyáron hasonló sorsra jutnak.

A tanári karban kialakult rossz hangulat eredményeként további két angol- és egy magyartanár felmondott. Felmondott a másik igazgatóhelyettes, Ormándlaky Dalma is, aki matematika-fizika szakos tanár, 14 éve tanít az iskolában. Felmondásának oka, hogy Gidáné kollégiumi nevelőtanárrá kívánta átminősíteni, de ez a volt igazgatóhelyettes számára vállalhatatlan volt.

Az új igazgató törölte az auschwitzi programot is. Mint Csovcsics Erika, korábbi igazgató lapunknak elmondta, ennek híre megdöbbenést váltott ki a heidelbergi központú Roma Dokumentációs és Kultúrközpontban, amellyel a pécsi iskolának közel tizenöt éves kapcsolata van. Tizenkét tanuló utazhatott volna ki Auschwitzba július 31-én kísérő tanárokkal, hogy találkozhassanak a roma holokauszt túlélőivel. A program törlését követően most tizenkét tanár utazik saját költségén, mondja Csovcsics Erika, de ez részint nem hivatalos küldöttsége a Gandhinak, részint pedig a legfontosabb résztvevők, a gyerekek hiányoznak majd.

A helyzet bizonytalansága

Június 26-án az alapítói közgyűlés visszahívta a Gandhi Közalapítvány kuratóriumát, és újat választott. Az új azonban csak akkor lesz legális, ha a 24 alapító aláírásával szentesíti a névsort – ez jó ideig eltarthat. Addig a régi kuratórium gyakorolja az iskola fenntartói jogait. A felügyelőbizottság a közgyűlésen bejelentette: szakértők szerint az igazgatóválasztás több szempontból jogszabálysértő volt, törvényességi eljárást kezdeményeznek, amely még nem zárult le.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A megjegyzéseket előzetesen nem moderáljuk.

Nick-nevet a "profil kijelölése" gördülősávban a "név/URL" linkre kattintva tudtok írni.

Az URL kitöltése nem kötelező.


A diákok petíciója, 2009, június 2.

A diákok petíciója, 2009, június 2.