.

Ez az oldal azért jött létre, hogy a Gandhi Gimnáziumban lezajlott vezetőség-váltással kapcsolatos véleményeknek széleskörű nyilvánosságot biztosítson.

Időközben a Gandhi Gimnázium új vezetősége az iskola hivatalos honlapjáról eltávolította mind a vendégkönyvet, mind pedig az igazgatóváltás - rájuk nézve terhelő - dokumentumait.

Az eltávolított vendégkönyv helyett mozgalmunk fórumoldala itt érhető el: http://gandhigimi.forumx.hu/

ENNEK A BLOGNAK MÁR TÖBB, MINT 28.000 LÁTOGATÓJA VOLT!

Hozzászólásokat olvasni és írni a bejegyzések alatti "MEGJEGYZÉS" linkre kattintva tudtok!

2009. szeptember 2., szerda

Civil kontroll I.

A régmúlt után a közelmúlt eseményeiről. CIVIL KONTROLL címmel egy új rovat indul, mely rendszeresen beszámol a Gidáné-féle új vezetőség tevékenységéről: úgy a hibáiról mint a helyes döntéseiről. Sajnos a mostani összeállításban csak negatívum szerepel: hazugság, csúsztatás, félrevezetés.

1. Gidáné Orsós Erzsébet a 2009. június 30-i és július 1-jei „személyes beszélgetésen” néhány alkalmazottal közli, hogy augusztus 24-én tudja majd megmondani, tudja-e őket foglalkoztatni, s ha igen, milyen területen. Az augusztus 24-i értekezleten a vezetőség kérdésre sem tud erről tájékoztatást adni, közlik, hogy 26-án fogják informálni az érintetteket.

2. Gidáné Orsós Erzsébet a 2009. július 1-jei „személyes beszélgetésen” közli Karin Adamikkal, hogy „nem megfelelő végzettsége miatt” bocsájtja el. A jelen lévő gazdasági vezető gyorsan kijavítja: nem a végzettséggel kapcsolatos probléma az elbocsájtás oka; Karin Adamik nyugdíjas, a munkáltató tehát nem köteles megindokolni az elbocsájtását. Ezt nem is teszi meg azután az új vezetőség egyetlen jelenlévő tagja sem.

3. A 2009. augusztus 24-i értekezletről készült, a tanári levelezőlistára még aznap, 11:40 órakor lejuttatott jegyzőkönyvből kimaradt Karsai Richárdnak az alkalmazására vonatkozó kérdése, és az általános igazgatóhelyettestől arra kapott válasz. Az érintett elektronikus levélben kérte a hiányosság pótlását, és a javított jegyzőkönyv ismételt körbeküldését. Levelére elbocsájtásáig nem érkezett válasz, a jegyzőkönyvet nem korrigálták (vagy legalábbis nem hozták nyilvánosságra).

4. 2009. augusztus 26-án, néhány perccel a 9:00 órára meghirdetett értekezlet kezdete előtt Gidáné Orsós Erzsébet átadja a rendes felmondásról szóló dokumentumot Gergály Anikónak és Karsai Richárdnak. Az indoklásból kiderül, hogy az előző napi kuratóriumi ülésen a fenntartó 12 kollégiumi csoport indítását engedélyezte, s így létszámfelesleg keletkezett a kollégiumban. Ugyanakkor más információk között 2009. augusztus 24-én az is elhangzott, hogy felvettek egy új kollégiumi nevelőt (s egyébként egy új némettanárt is). A felmondások átadásakor az igazgatón és két helyettesen kívül jelen van a gazdasági vezető, valamint a kuratóriumi elnök is.

5. 2009. augusztus 24-én az újonnan felvett kollégák felsorolásakor elhangzik egy egyetemet végzett, matematika szakos, volt gandhis diák neve is, akiről a tantestületben többen pontosan tudják, hogy nem fogja a Gandhi Gimnáziumban elkezdeni a tanévet, hiszen feleségével együtt Málta szigetén dolgozik. Neve „belengetése” valószínűleg a főiskolai végzettségű, kiegészítő egyetemi tanulmányait szeptemberben megkezdő Ormándlaky Dalma eltávolítása érdekében tett dezinformációs lépések egyike. (2009. augusztus 27-én a Dunántúli Naplóban már hirdetésben keresnek egyetemi végzettségű matematikatanárt, mint ahogyan az intézmény honlapján is.)

2 megjegyzés:

  1. Ez a másodi levelem. Az elsőt kitöröltem a gépről. Nehezen vettem rá magam, hogy a Gandhi Gimnázium életéről ezen a fórumon keresztül hozzászóljak. A helyzet az, hogy sok mindent nem értek: nem tudom, hogy aki ezt a blogot létrehozta miért/miben akar segíteni? Az sem világos, hogy akar segíteni?

    Már az is felmerült bennem, mi van ha csak a romákat akarja/akarják szélsőséges csoportok egymásnak ugrasztani. Hiszen a blog készítői nem vállalják nevüket. Bár feltehető, hogy „szél” és társai vannak a háttérben. Akik talán (?) a Gandhi Gimnázium volt/jelenlegi vezetői/tanárai (?) a blog erősen, „beépülve” támad: legutóbb Gidáné egyik képét rakta fel, felháborító módón. A politikusokat és az újságírókat jutatta eszembe…

    Ma reggel olvastam a lapokban, hogy négyen a Népszabadság irodájába mentek, akik közül kettő gárdista volt. Egyenruhában. Az akció figyelemfelkeltés volt, tudták a jogaikat és azt, hogy közvetve megsérthetnek és megfenyegethetnek embereket a gárda nevében. (Bocs, a kisbetűért…)

    Arra gondoltam, hogy a névtelenség nevében ma már mindent lehet, divat lett a blog, ahol bármit leírhatsz, nem kell szabadkozni. (A volt miniszterelnök is ezt tette…)

    A Gandhi Gimnázium jelenlegi ügye mindenkit érint, és bárki elmondhatja nevét vállalva, hogy mit gondol.

    Rendkívül frissnek akar tűnni a blog, készítői ijesztően naprakészek; felmerül bennem, hogy vagy munkanélküliek, vagy pedig érdekük, hogy a jelenlegi vezetés eltávozzon…

    Nem ismerem Gidáné-t, nem tudom, hogy jó tanár-e. De bánt (nem is kicsit) hogy bárki belekerül pénzt érintő roma döntésekbe (oktatás vagy más), nem tekinti magára nézve kötelezőnek a törvényi feltételeket. Nem akarom Csovcsics Erikát ez ügyben minősíteni, de kétségtelen, hogy állami vagy egyházi iskolában, nem fordulhatott volna elő, hogy az igazgató nem rendelkezik a megfelelő papírokkal. (kétéves ig. képzés, tanári egyetemi diploma stb.) több mint 10 éve volt Csovcsics Erikának erre s úgyérzem, hogy ez a cigány oktatásra nézve is sértő. (Ti.: hogy nem vette komolyan a törvényi kötelezettségét.) Mi történik ha nem tartjuk be a szabályokat? Támadhatóak leszünk!Sajnos ezután senkit nem érdekel, hogy mi „jó tanárok” vagyunk.
    Pl. ha nem töltöm ki a naplót rendszeresen (nem érdekel, hanyag vagyok stb.) de egyébként én „jó tanár vagyok” akkor is nagyot hibázok: ha a gyerek óra alatt balesetet szenved, én iszom meg a levét…nem beszélve róla…


    Mit lehet tenni? Egy valami biztos: a jelenlegi helyzet az iskola eredményét tekintve aggasztó:
    rendkívül rosszak az átlagok…

    Látta mostanában vki az iskolai eredményeket a pécsi középiskolákban? Az összehasonlításnál a Gandhi a legalján van…Netes címet nem tudok, én az egyik iskolán belül kaptam meg ezt a táblázatot 2-éve… Persze szerencsés ha –mint ahogy a blog készítői állítják-csak néhány ember bukott a többség pedig (matek, magyar, töri, biosz, földrajz stb lásd a blogon belüli táblázatot az iskola eredményeiről!) 2-es és 3-as között van. De ma már nem teheti meg egy kikerülő 18-éves hogy kockáztasson mert:

    -senkit nem érdekel hogy érettségid van: a munkanélküli hivatal tele van velük!
    -cigány vagy és ez látszik rajtad. Úgye nem kell részletezni, hogy manapság mit gondolnak a cigányokról Mo-n?!
    -Jó, ha jó vagy nyelvekből, de ez csak Mo-n olyan nagy dolog: kint mindenki beszél angolul, és majd rá döbbensz, hogy a többség jobb mint te…De ha diplomás vagy és beszélsz pl. angolul, akkor több vagy náluk és őket nem érdekli a bőröd színe!

    Talán egyszer valaki felfogja, hogy az oktatás 88 ezer forintért ma már nem vállalható, és jobban meg kell becsülni a tanárokat. (legyen az roma vagy nem ) mert különben, nem lesz tanár…

    Ignácz György

    VálaszTörlés
  2. Kedves Ignácz György!
    Mindenki nevében köszönet a név felvállalásáért, örülünk, hogy van még, aki megteheti ezt - munkahelye (hivatásának gyakorlása, megélhetésének biztosítása) elvesztése nélkül. A blognak van előzménye: a gimnázium honlapján volt egy vendégkönyv, oda írhatott, akinek közölnivalója akadt, s az előző tanév második részében akadt bőven hozzászólás, névvel, s név nélkül (felhasználói névvel) egyaránt. A gimnázium falain belül, szóban is akadtak, akik szemtől szembe, ami a szívükön, az a szájukon. Pl. Gergály Anikó, egykori gandhis tanár, osztályfőnök (megjegyzem hét esztendeig terelgette Sárkány Henrikkel együtt az idén érettségizett osztályát, ebből az osztályból - ha jók az információim - ketten is külföldi egyetemen folytatják felsőfokú tanulmányaikat, tehát érezhető, hogy Anikó, amit osztályfőnökként megtehetett, azt meg is tette a diákjaiért. A másik ilyen figura Karsai Richárd, egykori gandhis némettanár, kollégiumvezető, "Csiribá". Ők ketten - Karsai tanár úr több helyen olvasható nyilatkozata alapján merem ezt leírni - ki lettek rúgva.
    Szóval ezért ez a nagy névtelenség a honlapokon.
    S ezért kérhetem a többiek nevében is a megértést...
    Üdvözlettel:
    Orsós Kata

    VálaszTörlés

A megjegyzéseket előzetesen nem moderáljuk.

Nick-nevet a "profil kijelölése" gördülősávban a "név/URL" linkre kattintva tudtok írni.

Az URL kitöltése nem kötelező.


A diákok petíciója, 2009, június 2.

A diákok petíciója, 2009, június 2.