.

Ez az oldal azért jött létre, hogy a Gandhi Gimnáziumban lezajlott vezetőség-váltással kapcsolatos véleményeknek széleskörű nyilvánosságot biztosítson.

Időközben a Gandhi Gimnázium új vezetősége az iskola hivatalos honlapjáról eltávolította mind a vendégkönyvet, mind pedig az igazgatóváltás - rájuk nézve terhelő - dokumentumait.

Az eltávolított vendégkönyv helyett mozgalmunk fórumoldala itt érhető el: http://gandhigimi.forumx.hu/

ENNEK A BLOGNAK MÁR TÖBB, MINT 28.000 LÁTOGATÓJA VOLT!

Hozzászólásokat olvasni és írni a bejegyzések alatti "MEGJEGYZÉS" linkre kattintva tudtok!

2009. szeptember 4., péntek

Sajtóközlemény

A Gandhi Gimnázium és Közalapítványi kuratórium körül kialakult helyzet miatt 8 alapító kezdeményezte az alapítói közgyűlés összehívását. A kezdeményezők világos képet szeretnének kapni és a többi alapító elé tárni a közgyűlésen. Ennek érdekében a Wallenberg Egyesület elnöke – a kezdeményező alapítók képviseletében – a helyszínen szeretett volna tájékozódni a gimnáziumban és a régi kuratórium elnökénél a 2009. június 26-i8 közgyűlés óta eltelt időszakról és az azóta született kuratóriumi ülések határozatairól és egyéb intézkedésekről. A kuratórium elnöke, Várnai Márton írásban feltételeket fogalmazott meg az egyeztetéshez, amelyekben tulajdonképpen megkérdőjelezi az alapítók tájékozódási, egyeztetési jogát. Gidáné Orsós Erzsébet, a gimnázium új igazgatója nem kíván a gimnázium épületében egyeztetni, és azt sem biztosítja, hogy a nevelőtestület tagjaival bármilyen alapítói egyeztetés történjen. Az igazgató asszony kizárólag arra mutatott hajlandóságot, hogy a Közalapítvány helyiségében, Várnai elnök úr jelenlétében adjon tájékoztatást az Alapítók képviselőjének.

E feltételek ismeretében a közgyűlés 1. napirendjének előadója elállt az egyeztetésektől.

A napirendet természetesen az egyéb – rendelkezésre álló – dokumentumok alapján megtartja.

A korábbi események és az elutasítások miatt az Alapítók nyugtalanságuknak adnak hangot:

ha maguk az alapítók sem léphetnek be feltételek nélkül a Gimnázium épületébe és kuratórium irodájába sem, - amely ellentétes egy nyitott, közhasznú Közalapítvány szellemiségével és a hatályos jogszabályokkal, - akkor az egyéb, a közoktatási intézményekre és a kuratórium működésére vonatkozó szabályok hogyan érvényesülnek a Gandhi Gimnázium és Kuratóriuma esetében?

a közalapítvány 8 alapítója

11 megjegyzés:

  1. Ez a másodi levelem. Az elsőt kitöröltem a gépről. Nehezen vettem rá magam, hogy a Gandhi Gimnázium életéről ezen a fórumon keresztül hozzászóljak. A helyzet az, hogy sok mindent nem értek: nem tudom, hogy aki ezt a blogot létrehozta miért/miben akar segíteni? Az sem világos, hogy akar segíteni?

    Már az is felmerült bennem, mi van ha csak a romákat akarja/akarják szélsőséges csoportok egymásnak ugrasztani. Hiszen a blog készítői nem vállalják nevüket. Bár feltehető, hogy „szél” és társai vannak a háttérben. Akik talán (?) a Gandhi Gimnázium volt/jelenlegi vezetői/tanárai (?) a blog erősen, „beépülve” támad: legutóbb Gidáné egyik képét rakta fel, felháborító módón. A politikusokat és az újságírókat jutatta eszembe…

    Ma reggel olvastam a lapokban, hogy négyen a Népszabadság irodájába mentek, akik közül kettő gárdista volt. Egyenruhában. Az akció figyelemfelkeltés volt, tudták a jogaikat és azt, hogy közvetve megsérthetnek és megfenyegethetnek embereket a gárda nevében. (Bocs, a kisbetűért…)

    Arra gondoltam, hogy a névtelenség nevében ma már mindent lehet, divat lett a blog, ahol bármit leírhatsz, nem kell szabadkozni. (A volt miniszterelnök is ezt tette…)

    A Gandhi Gimnázium jelenlegi ügye mindenkit érint, és bárki elmondhatja nevét vállalva, hogy mit gondol.

    Rendkívül frissnek akar tűnni a blog, készítői ijesztően naprakészek; felmerül bennem, hogy vagy munkanélküliek, vagy pedig érdekük, hogy a jelenlegi vezetés eltávozzon…

    Nem ismerem Gidáné-t, nem tudom, hogy jó tanár-e. De bánt (nem is kicsit) hogy bárki belekerül pénzt érintő roma döntésekbe (oktatás vagy más), nem tekinti magára nézve kötelezőnek a törvényi feltételeket. Nem akarom Csovcsics Erikát ez ügyben minősíteni, de kétségtelen, hogy állami vagy egyházi iskolában, nem fordulhatott volna elő, hogy az igazgató nem rendelkezik a megfelelő papírokkal. (kétéves ig. képzés, tanári egyetemi diploma stb.) több mint 10 éve volt Csovcsics Erikának erre s úgyérzem, hogy ez a cigány oktatásra nézve is sértő. (Ti.: hogy nem vette komolyan a törvényi kötelezettségét.) Mi történik ha nem tartjuk be a szabályokat? Támadhatóak leszünk!Sajnos ezután senkit nem érdekel, hogy mi „jó tanárok” vagyunk.
    Pl. ha nem töltöm ki a naplót rendszeresen (nem érdekel, hanyag vagyok stb.) de egyébként én „jó tanár vagyok” akkor is nagyot hibázok: ha a gyerek óra alatt balesetet szenved, én iszom meg a levét…nem beszélve róla…


    Mit lehet tenni? Egy valami biztos: a jelenlegi helyzet az iskola eredményét tekintve aggasztó:
    rendkívül rosszak az átlagok…

    Látta mostanában vki az iskolai eredményeket a pécsi középiskolákban? Az összehasonlításnál a Gandhi a legalján van…Netes címet nem tudok, én az egyik iskolán belül kaptam meg ezt a táblázatot 2-éve… Persze szerencsés ha –mint ahogy a blog készítői állítják-csak néhány ember bukott a többség pedig (matek, magyar, töri, biosz, földrajz stb lásd a blogon belüli táblázatot az iskola eredményeiről!) 2-es és 3-as között van. De ma már nem teheti meg egy kikerülő 18-éves hogy kockáztasson mert:

    -senkit nem érdekel hogy érettségid van: a munkanélküli hivatal tele van velük!
    -cigány vagy és ez látszik rajtad. Úgye nem kell részletezni, hogy manapság mit gondolnak a cigányokról Mo-n?!
    -Jó, ha jó vagy nyelvekből, de ez csak Mo-n olyan nagy dolog: kint mindenki beszél angolul, és majd rá döbbensz, hogy a többség jobb mint te…De ha diplomás vagy és beszélsz pl. angolul, akkor több vagy náluk és őket nem érdekli a bőröd színe!

    Talán egyszer valaki felfogja, hogy az oktatás 88 ezer forintért ma már nem vállalható, és jobban meg kell becsülni a tanárokat. (legyen az roma vagy nem ) mert különben, nem lesz tanár…

    Ignácz György

    VálaszTörlés
  2. Kedves Gyuri!

    Indulatos soraid közül csupán azt nem sikerült kibogozni, hogy mi az igazság az alkalmazásod ügyében. Kérlek, oszd meg a közönséggel, hogy valóban elígérkeztél-e a Gandhiba, ha igen, mikor gondoltad meg magad stb.

    Karsai Richárd

    VálaszTörlés
  3. Kedves Ignácz György!

    Ha elolvastad volna a bejegyzéseket is, amikre reagáltál, tudhatnád hogy Gidáné tiszteletlen és tisztességtelen az alapítókkal és munkatársaival szemben is. Ilyen ember nem lehet jó tanár.

    Én vagyok sem jelenlegi, sem volt Gandhis tanár, és napi 10-12 órát dolgozom. Gidánét pedig valóban el akarom távolítani, mert OLVASTAM A PÁLYÁZATÁT ÉS CSAPNIVALÓNAK TARTOM! És mint a két bejegyzés is mutatja, ráadásul emberileg is tisztességtelen.

    A blog pedig nem csak naprakésznek akar látszani, hanem valóban naprakész. Remélem legközelebb Te is az leszel, még mielőtt reagálsz...

    VálaszTörlés
  4. Bocsi, kimaradt a "nem":
    En nem vagyok sem jelenlegi...

    VálaszTörlés
  5. Kedevs Gyuri!

    Nem állom meg, hogy a névvel nyilatkozás kapcsán ne válaszoljak. Karsai Richárd, Gergály Anikó vállalták a nevük. Mi lett a sorsuk?

    És hadd piszkáljalak téged is! Te miért nem állsz a cigány értelmiség ügye mellé? Ha annyira rosszak a Gandhiban az átlagok, és ez a szakmai munka hiányossaága miatt van, akkor miért nem mutatod meg, hogy hogy kellene tanítani? Ja, a pénz fontosabb, mint a cigányság? Akkor meg lehet hogy hallgatnod kéne!

    VálaszTörlés
  6. Imre!
    Lehet ragozni ezt a képesítési kérdést, de azt Neked mint cigányszármazásúnak, bőven tudni kell, hogy súlyos szocializációs, kulturális és a tanulás és iskola tekintetében alacsonyan motivált családokból származó gyerekeket lényegesen nehezebb nevelni-oktatni, nem is olyan sokan állnak ezért sorba és - ezt lehet, hogy nem tudod, ha nem vagy tanár - sem az egyetem, sem a főiskola nem tanít meg olyan helyzetekkel bánni, amelyek egy ilyen intézményben csőstül adódnak. Csovcsics Erikának feltehetően elég baja volt, hogy megözvegyült 4 gyerekkel, és az iskolát is tovább kellett csinálni, amit a férje és barátai teremtettek. Amúgy nem egy képzetlen emberről van szó. Szociológus, tanár, közoktatási vezető. Az igaz, hogy tanári végzettsége nem egyetemi szintű, de aki tanít, az tudja, hogy ez "csak" a törvény szempontjából probléma. Ill. az a probléma, hogy a törvény szerint egy tanítónő pedagógia szakos egyetemi szintű tanári végzettséggel a törvény szerint rendben van, Erika végzettsége viszont nincs, holott nyelvtanári szakképzettsége középiskolában is jogosít tanításra. A tanítónő, romológiával meg egyetemi szintű pedagógiával a törvény szerint OK. Ez a baj Imre, amellett, hogy olyasmibe kotyogtál bele, aminek nem néztél utána. (a tanítónál nem Gidánéra utaltam, mert az ő végzettségét nem találtam a neten).
    V. Csaba

    VálaszTörlés
  7. Basszus, nem Imre, hanem György a megszólítás, bocsesz.

    Csaba

    VálaszTörlés
  8. Sajnálom, sajnálom, Gyuri, hogy ezt a hangot kell hallanom Tőled:(
    Fura, hogy azt viszont egyáltalán nem sérelmezed, hogy a nevedet felhasználva stratégiázott az új vezetés.

    VálaszTörlés
  9. Kedves Anikó! kérlek küldj egy e-mail cimet, hogy válaszolni tudjak. (pl. iwiw-re, vagy ide)Köszönöm.

    Ignácz György

    VálaszTörlés
  10. Kedves Gyuri!

    Nyilvánosan nem kívánsz reagálni?

    Karsai Richárd
    volt tanár(od)

    VálaszTörlés
  11. Gyuri!
    Ez most nem egy olyan ügy, ahol kerülni kell a nyilvánosságot. Bármily fura, közügy. Osztom Ricsi kérdését

    VálaszTörlés

A megjegyzéseket előzetesen nem moderáljuk.

Nick-nevet a "profil kijelölése" gördülősávban a "név/URL" linkre kattintva tudtok írni.

Az URL kitöltése nem kötelező.


A diákok petíciója, 2009, június 2.

A diákok petíciója, 2009, június 2.