.

Ez az oldal azért jött létre, hogy a Gandhi Gimnáziumban lezajlott vezetőség-váltással kapcsolatos véleményeknek széleskörű nyilvánosságot biztosítson.

Időközben a Gandhi Gimnázium új vezetősége az iskola hivatalos honlapjáról eltávolította mind a vendégkönyvet, mind pedig az igazgatóváltás - rájuk nézve terhelő - dokumentumait.

Az eltávolított vendégkönyv helyett mozgalmunk fórumoldala itt érhető el: http://gandhigimi.forumx.hu/

ENNEK A BLOGNAK MÁR TÖBB, MINT 28.000 LÁTOGATÓJA VOLT!

Hozzászólásokat olvasni és írni a bejegyzések alatti "MEGJEGYZÉS" linkre kattintva tudtok!

2009. június 8., hétfő

Boldog Születésnapot!

A tanév folyamán zajló ünnepségsorozat kiemelkedő eseménye volt a június 5-i ünnepély, és a 6-i szülők napja. Az ünnepi műsor keretén belül a diákság nevében Gurbács Gábor végzős diák mondott köszöntőt, és kívánt jó hangulatot az ünnephez.
Csovcsics Erika igazgató szépirodalmi igényességgel megírt, de lényegre törő beszédében megfogalmazta a 15 év eredményeit és értékeit, valamint röviden relflektált a kialakult helyzetre is. Vastapsot kapott. A külföldi partnerek személyesen mondták el illetve írásban küldték el köszöntőjüket. Mindannyian megköszönték Csovcsics Erika tízéves tevékenységét, külön kiemelve azt, hogy az intézményt a névadó Mahatma Gandhi, és az alapító-igazgató Bogdán János szellemiségében vezeti tovább. Végezetül Horváth Aladár, mint a Gandhi Közalapítvány kuratóriumának korábbi elnöke mondott rögtönzött beszédet. Az elmúlt tizenöt év elért eredményeinek felsorolása mellett kitért arra is, hogy a diákság jelen békés polgárjogi mozgalma, illetve ennek a mozgalomnak a célja teljes mértékben Gandhi és Bogdán János szellemiségében zajlik; továbbá hogy sem az iskolának, sem a jelenlegi kuratóriumnak nem szabad erről az útról letérnie. A hallgatóság egyetértését ismételten vastapssal fejezte ki.
Az ünnepély fényét a Gandhi Gimnázium kórusa emelte színvonalas műsorával. Utána a gimnázium szakköri életébe és más bemutató-foglalkozásokba pillanthattak be az érdeklődők.
A rendezvény díszvendégei (5-én) Ilija Jovanović, szerbiai származású, Bécsben élő roma költő, és (6-án) Rostás-Farkas György, magyarországi cigány író, költő, műfordító voltak.
Jó hangulatban telt másnap a szülők napja, ahova a volt gandhis diákok és a jelenlegi diákok szülei jöttek el nagy számban. Játszóház, hennafestés, régi házivideók vetítése és lovaskocsikázás voltak a nap folyamatos programjai. Műsort adott ismételten a Gandhi Gimnázium kórusa valamint a FUND Cigány Művészeti Iskola táncosai illetve meghívott vendégeik, és nagysikerű koncertet adott a Khamorro zenekar is.
A tízéves hagyománynak megfelelően a szülők főztek, több mint húsz bográcsban készültek a jobbnál-jobb ételek. Utána került sor a házi sütemények versenyére.
Gidáné Orsós Erzsébet (a kuratórium által tervezett új igazgató) csak a pénteki ünnepség első részén jelent meg, azonban nem köszöntötte az iskolát fennállásának 15. évfordulója alkalmából. Bár a pályázatában fontosnak tartotta a szükőkkel való közvetlen kapcsolattartást, a szombati szülők napjára mégsem jött el.

Az ünnepség egyik napján sem jelent meg sem Várnai Márton, a kuratórium elnöke, sem Simon Dezső, a kuratórium alelnöke aki egyben az iskolának gazdasági vezetője is. A jelenlegi kuratóriumból egyedül Labodáné Lakatos Szilvia vett részt az ünnepségen. (Mint ismeretes, ő a szavazáson nem támogatta Gidáné kinevezését.)

A közalapítvány alapítói közül viszont hosszabb-rövidebb ideig többen is megtisztelték jelenlétükkel a rendezvényt. Félhivatalos információk szerint az alapító tanács jelenleg a Gimnázium működtetésésével kapcsolatos stratégiát dolgoz ki, mely egyben megnyugtató megoldása lehet a kialakult helyzetnek.

Amint az már országosan is ismeretes, a kuratórium korábban egy hasonló stratégiát kívánt kidolgozni. Ebből a célból egy 800.000 forintba kerülő, háromnapos tréninget szerveztek Harkányban, de mint arra a kuratórium elnöke többször is utalt, az ő stratégiájuk mégsem született meg. A kuratórium szakmai alkalmatlanságát jelenleg az alapítói tanács igyekszik legjobb tudása és lekiismerete szerint pótolni.

3 megjegyzés:

  1. Minden napra egy tojás...2009. június 9. 11:55

    17. Az egyik alkalmazott meghívja magához a végzős diákok szerenádjának estéjére az elnököt, egyidejűleg egy másik alkalmazottat is, aki pályáz az igazgatói posztra. A diákok elmondása szerint a szerenádot követő vendéglátás során az elnök rendkívül sokat beszélt, például közölte azt is, hogy „itt mindenkinek, diáknak és felnőttnek cigánynak kell lennie”.
    18. Az elnök a menzán, ebéd közben megkérdezi a gondnokot, hogy cigány-e. A nemleges válaszra a következőképpen reagál: „Az baj.” A jelen lévő kolléganő megkérdi, hogy ezek szerint ő akár távozhat is az intézményből, ha nem cigány. Az elnök válasza: „Nem tartalak vissza.”
    19. Az elnök megkéri az iskolai-kollégiumi rendszergazdát, hogy hadd legyen az iskolai levelezőrendszer tagja. A rendszergazda ezt visszautasítja, mondván, az elnök nem tagja a tantestületnek.
    20. Az elnök az igazgatónő távollétében kb. 1 A4-es oldalon kér különböző adatokat az egyik helyettestől. A kuratórium adatkérési jogosítványai, az intézmény adatközlési kötelezettségei e pillanatban sincsenek tisztázva.
    21. Az elnök még a döntés előtt telefonon felhívja az egyik külső pályázót, közli vele, hogy bár alkalmasnak találják az igazgatói posztra, esélye nincsen, mert példát kívánnak statuálni, és mindenképpen cigány igazgatót választanak. Megkéri a pályázót, hogy lépjen vissza, ugyanakkor felajánlja neki a további együttműködés lehetőségét, hogy közreműködhet majd egy a Gandhi-típusú oktatási intézmény létrehozásában az ország egy másik pontján. Később (már az "eredményhirdetést" követően) ugyanezt a pályázót megkéri, hogy segítse a nyertes pályázót igazgatói teendői ellátásában, a következő tanév előkészítésében.

    VálaszTörlés
  2. Minden napra egy tojás...2009. június 9. 11:57

    22. Az elnök mások társaságában ebédel a menzán. Az egyik alkalmazott hölgy másik asztalnál fogyasztja el ebédjét Az elnök számon kéri rajta, hogy miért nem az ő asztalukhoz ült, ahol egyébként a tanárok szoktak enni.
    23. Az elnök az egyik gandhis dolgozóval megüzeni a gimnázium egyik dolgozójának, hogy tetszik neki, és bár látta az iwiwen, hogy kapcsolatban él, de talán az nem annyira komoly.
    24. Az elnök az írásbeli érettségik alatt szigorúan zárva tartandó C-épület kulcsát hazaviszi, minek következtében több tanár nem fér hozzá a személyes holmijához.
    25. A döntéshozó kuratóriumi ülést megelőző este a kurátoroknak a Laterum Hotelben tartott összejövetelén az egyik kurátor, aki ugyanakkor a Gandhi Közalapítványi Gimnázium és Kollégium gazdasági vezetője is, azt a tippet adja kurátortársainak, hogy a jelenlegi igazgató eltávolítása a végzettségére hivatkozva oldható meg a legegyszerűbben. Ugyanakkor ugyanez a végzettség két megelőző igazgatóválasztás alkalmával megfelelő volt. Ugyanez a kurátor-gazdasági vezető a végzettség alkalmasságáról több alkalommal maga győzte meg az intézményt ellenőrző hivatalnokokat.
    26. Az igazgatónő levélben kéri a kurátorokat, hogy a következő esedékes ülésen tárgyalják meg a 2007/2008-as tanévről elmaradt jutalmát. (Az igazgató önmagának nem adhat jutalmat, a jutalom javaslását az említett kurátor-gazdasági vezető ígérte meg az igazgatónőnek 2008 novemberében.) A kurátor-gazdasági vezető kijelenti, hogy az igazgatónő „mostani viselkedése miatt nem érdemli meg” a jutalmat.

    VálaszTörlés
  3. A kurátor-gazdasági vezető vajon önmagának mennyi jutalmat osztott?

    VálaszTörlés

A megjegyzéseket előzetesen nem moderáljuk.

Nick-nevet a "profil kijelölése" gördülősávban a "név/URL" linkre kattintva tudtok írni.

Az URL kitöltése nem kötelező.


A diákok petíciója, 2009, június 2.

A diákok petíciója, 2009, június 2.